Wat jij en je kind nu het meest nodig hebben - Balans In Je Gezin

Wat jij en je kind nu het meest nodig hebben

De situatie waar we met z’n allen in zijn beland, is op z’n zachtst gezegd bijzonder. Ik denk aan al die gezinnen die nu al wekenlang thuis zitten. Waar ouders onderwijs en zelf werken combineren. Of waar ouders nog steeds buitenshuis werken, al dan niet in de zorg. Ik vraag me af hoe het zal gaan als na de meivakantie de kinderen weer naar school mogen. Maar voorlopig zijn we nog met z’n allen thuis. En dat gaat gelukkig vaak goed. Maar niet overal.

 

Weerstand
Zo vertelde een moeder mij over haar dochter die zó van slag was door alle veranderingen, dat ze compleet in de weerstand schoot. Niets wilde ze meer en moeder kon niets goed doen. Ze voelde als moeder de druk vanuit school toenemen: het schoolwerk moest doorgaan. En moeder voelde zich daar verantwoordelijk voor. Terwijl ze ook nog haar eigen werk had en de zorg thuis ook voor een groot deel op haar schouders neerkwam.

 

Gedrag
Ik denk dat er veel kinderen zijn die het even niet trekken nu. Ze laten dat merken door in de weerstand te schieten. Zoals het meisje uit het verhaal hierboven. Het kan ook zijn dat ze sneller ruzie maken, slecht slapen, steeds uit bed komen of een érg kort lontje hebben. Hun ouders en broertjes en/of zusjes moeten het ontgelden. Deze kinderen laten door hun gedrag zien: er is iets aan de hand. Ze kunnen het vaak niet onder woorden brengen. Daar hebben ze jou als moeder of vader voor nodig.

 

Verbinding
Help je kind door allereerst erg veel liefde te geven. Je kind is bang en daardoor van slag. Dan help je hem/haar het beste door te gaan voor de verbinding.  Maak contact met je kind en laat merken dat je begrijpt dat het allemaal erg lastig is nu. Daarmee geef je je kind de erkenning die hij/zij nodig heeft. Geef je kind, als dat nodig is, de ruimte om bij te komen. Echt, het schoolwerk is nu niet het belangrijkste. Werk inhalen in de meivakantie ook niet.

 

Jijzelf
Wanneer een kind het moeilijk heeft, kan het gebeuren jij het als moeder of vader daar óók moeilijk mee hebt. Wat gebeurt er dan bij jou? Je kunt blokkeren, boos worden, verdrietig zijn of je teleurgesteld en machteloos voelen. Kijk eens naar jezelf. Laat jij over je grenzen gaan? Werk daar dan aan, zoek iemand die jou kan helpen. Maakt het gedrag van je kind boze, verdrietige gevoelens en gedachten bij je los? Ga daar mee aan de slag. Je kunt namelijk boze of verdrietige gedachten veranderen in helpende gedachten. Het kan al enorm helpen als je bedenkt: “Mijn kind is gewoon bang. Zijn/haar gedrag komt ergens vandaan. Ik help mijn kind het beste als ik zelf rustig blijf en de boosheid niet overneem. Het helpt ook als ik mezelf geen druk opleg of op laat leggen.”

 

Voor nu
Ik hoop dat je hiermee de druk kunt verlagen, zowel bij je kind als bij jezelf. Hoe het verder zal gaan, weet niemand. Neem daarom beslissingen die voor nu goed zijn. Ik wens jullie toe dat jullie samen kunnen ontspannen en genieten.

 

Ik spreek de hoop uit dat jullie samen, ondanks alles, een goede tijd met elkaar hebben als gezin. Heb je behoefte aan contact? Wil je vragen stellen over opvoeden? Wil je misschien je hart luchten? Maak gebruik van mijn aanbod: een gratis sessie. We bellen en je krijgt dan 20 minuten van mijn tijd, waarin je al je vragen kunt stellen. En ik geef je minstens twee waardevolle opvoedtips, die je meteen kunt toepassen. Ik zou zeggen: maak er gebruik van!

 

 

ja ik wil een gratis sessie

 

 

Het is gratis, maar toch geef je mij ook iets. Uit wat je mij vertelt, haal ik veel informatie over wat ouders bezighoudt. Zo blijf ik op de hoogte van wat er vooral speelt. Een win-win situatie dus: we helpen elkaar. En mocht het nodig zijn, dan kunnen we samen kijken of ik nog meer voor je kan betekenen.

 

Lijkt dat je wat: elke week lezen over alles wat met opvoeding te maken heeft? Gratis in je mailbox? Meld je dan nu aan, zo hoef je niets te missen:

 

 

ja ik meld me aan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bedrijfsgegevens

 

Balans in je gezin

Annita Lameris-v.d. Wetering

Kadoelen 18

8326 BB Sint Jansklooster

Tel.: 06 – 1512 8340

KvK-nummer: 67306446

 

Facebook


LinkedIn