WELK BESLUIT NEEM JIJ? - Balans In Je Gezin

WELK BESLUIT NEEM JIJ?

“Onze zoon bepaalt dagelijks de sfeer in huis, en die is niet bepaald gezellig,” vertelde een moeder mij. Ik herkende dat, want ik hoor het wel vaker. Ik vroeg erover door en kwam er achter dat deze moeder heel erg haar best deed. Ze deed vooral heel erg haar best het anderen naar de zin te maken. Inclusief haar zoon. Voelde zich rot als hij zich rot voelde. Als hij met zijn humeur om op te schieten de sfeer in huis verpestte, was zij ook de hele dag chagrijnig.

 

Persoonlijk
Ik herkende het ook omdat ik het zelf heb meegemaakt. Ik wil daar iets over vertellen, hoe dat ging en wat mij erg geholpen heeft. Het wordt dus een persoonlijk verhaal, waar volgens mij heel veel ouders wat aan kunnen hebben.

 

Mijn reactie
Onze zoon was helemaal ‘vastgelopen’, het ging echt niet goed met hem. Hij besloot op een gegeven moment dat hij niet meer mee wilde in de maalstroom van de maatschappij. Het gaf hem teveel druk, vooral dat ‘moeten presteren’. Hij kon en wilde er niet aan voldoen. Mijn reactie? Ik vond het verschrikkelijk. Hij wilde helemaal niets meer. Bleef maar op zijn kamer of in zijn bed. Wat moest ik doen? Ik werd er heel erg verdrietig van en voelde me machteloos. Wat moest er nu van hem terechtkomen?

 

Anderen
Ik deelde dit met anderen en de meesten zeiden dingen als: “Dit kan zo echt niet langer, er moet nu wel iets gebeuren.” Of: “Als je het niet meer aan kunt, moet hij misschien uit huis geplaatst worden.” Dat hielp niet echt, je zult begrijpen dat ik me hierdoor nog verdrietiger en machtelozer voelde.

 

Wat als…
Totdat iemand vroeg: “Wat levert het je op, dat je zo’n verdrietig en machteloos gevoel hebt?” Ik antwoordde: “Eigenlijk alleen maar nóg meer verdriet en machteloosheid.” Toen vroeg ze: “En wat als je nu zou besluiten dat je je er niet meer verdrietig en machteloos over voelt? Dat je het besluit neemt: Ik kies ervoor om me gelukkig te voelen? Hoe zou dat zijn?

 

Kiezen
Ik snapte het niet. Want dat kon toch niet? Mijn kind was ongelukkig en dus was ik ook ongelukkig. Punt. Maar ze liet mij zien dat het toch wel kan. Je kunt het besluit nemen dat je, ondanks de omstandigheden, je toch gelukkig wilt voelen. Je kunt zelf kiezen voor geluk. Echt!

 

Krachtig
Wat daarbij helpt, is: bedenken wat het je gaat opleveren. Ze vertelde: “Als jij besluit je gelukkig te voelen en dat ook echt gaat ervaren, word je een heel krachtige moeder. Een krachtige moeder kan veel betekenen voor haar zoon die in de put zit. Meer dan een moeder die door haar verdriet lamgeslagen wordt. Ze kan zelf de regie over haar gevoelens terugpakken. Ze kan haar zoon ondersteunen en hem het vertrouwen geven dat het goed gaat komen.

 

Effectief
Langzaam maar zeker begon ik het te begrijpen. Mijn verdrietige en machteloze gevoel was heel begrijpelijk en ook beslist niet fout. Het was alleen niet effectief. Bovendien kon ik op die manier mijn kind niet ondersteunen. Sterker nog: hij wist heus wel dat ik me er ellendig onder voelde. En had ook wel door dat dat door hem kwam. Dat moest hij óók nog meedragen, bovenop wat er al was.

 

Familiefeest
Toen nam ik een besluit. Ik besloot dat ik eraan zou werken om me gelukkig te voelen. Hoe mijn zoon zich ook voelde of gedroeg. Ik heb het hem ook verteld. En uitgelegd waarom ik dat had besloten. Het werd meteen op de proef gesteld: er was een familiefeest, maar hij ging niet mee. Kon het niet. Ik vertelde hem: “Ik zou het fijn vinden als je meegaat. Maar als je niet meegaat, is het ook goed. Ik zal, ondanks dat, genieten van het feest.” En dat was best moeilijk, maar ik heb mijn best gedaan en het is redelijk goed gelukt. En toen we ’s avonds thuis kwamen, had onze zoon overal gezellige lampjes aangedaan en de kamer opgeruimd. Het was zijn manier om ons te bedanken, dat we hem niet onder druk gezet hadden om toch mee te moeten.

 

Eigen plek
Ik heb er een jaar over gedaan om me dit echt eigen te maken. Maar het werkte wel: samen vonden we een weg als gezin. Het ging steeds een klein stapje vooruit. En inmiddels gaat het heel goed met ons. Onze zoon heeft een eigen plekje in de maatschappij. Een plek waar hij zichzelf kan zijn en waar er geen druk op hem gelegd wordt. Hij heeft geen enkel diploma, maar levert toch zijn eigen unieke bijdrage.

 

Het kan!
Wat ik met dit hele verhaal wil aangeven, is: het kan echt anders, als jij dat wilt. Je kunt nu vandaag een besluit nemen over hoe jij je wilt voelen. Als jouw kind de sfeer bepaalt en het is voor jou niet oké, dan kun jij zelf je gevoel daarover veranderen.

 

Dus: welk besluit neem jij vandaag? Je mag het met me delen, graag zelfs!

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bedrijfsgegevens

 

Balans in je gezin

Annita Lameris-v.d. Wetering

Kadoelen 18

8326 BB Sint Jansklooster

Tel.: 06 – 1512 8340

KvK-nummer: 67306446

 

Facebook


LinkedIn