ZO BEGIN JE ALS GEZIN DE DAG ZONDER STRESS - Balans In Je Gezin

ZO BEGIN JE ALS GEZIN DE DAG ZONDER STRESS

“Mijn zoon kan zó slecht uit bed komen. Ik moet hem elke dag wel een paar keer roepen. Hij trekt steeds zijn dekbed nog verder over zich heen. Pas als ik echt boos en ongeduldig word, komt hij er met veel moeite uit. En dan is het vaak al te laat. En moet hij  haast-je-rep-je naar school. Het is zelfs een keer gebeurd dat hij zó laat was, dat ik hem zonder eten naar school heb laten gaan. Ik baal hier echt van en vraag me af of het ook anders kan.”

 

Sfeer
Misschien herken je dit verhaal wel (een beetje). Bij veel gezinnen is het ’s ochtends echt spitsuur en is het een behoorlijke klus om alles en iedereen op tijd klaar te krijgen voor school of werk. En soms werkt een kind dan niet mee. Of de kinderen beginnen de dag al met ruzie maken. De sfeer die dan ontstaat, zet dan meteen de toon voor die dag. Kun je daar als ouders invloed op hebben? Zodat het anders loopt?
Ja dat kan! Een aantal kernwoorden is daarbij belangrijk: tijd, aandacht, verbinding, erkenning en routine. Hieronder volgt een aantal tips die daar bij kunnen helpen.

 

Tijd
Het is natuurlijk een open deur: neem de tijd voor het opstaan. Kom je elke ochtend tijd tekort? Zet dan, heel praktisch, de wekker een half uur of een kwartier eerder. Dat kan al heel veel stress schelen.
Sommige kinderen hebben het nodig dat ze eerst nog een minuut of 10 in bed mogen blijven. Neem daar dan ook de tijd voor.

 

Aandacht
Bij tijd hoort ook aandacht. Als je namelijk de tijd neemt, heb je ook ruimte om ieder kind even persoonlijk aandacht te geven.  Soms is een kind een beetje gespannen of opgewonden, omdat er iets bijzonders gaat gebeuren die dag. Het is dan fijn als je daar even aandacht voor hebt. Maar ook op een ‘gewone’ dag is het heel fijn als je eventjes aandacht kunt geven aan je kind.
Wat dan goed helpt, is dat je zelf al aangekleed bent en klaar voor de dag. Zorg er ook voor dat alles voor het ontbijt al klaar staat. Zodat je aan die dingen geen aandacht meer hoeft te besteden.

 

Verbinding
Sommige kinderen moet je niet “aan hun kop zeuren” in de vroege ochtend. Dat betekent niet dat ze geen behoefte hebben aan verbinding. Aandacht kan ook gewoon zijn: even bij ze zitten, even met ze kroelen. Zonder woorden. Het gaat om de verbinding, het contact. Voor het ene kind met woorden, voor het andere kind zonder.

 

Erkenning
Voor het kind dat zijn bed niet uit kan komen, is die verbinding echt noodzakelijk. Sommige kinderen hebben moeite met de overgang van slapen naar het starten van de dag. Je kunt dan roepen onderaan de trap. Je kunt met een ruk de gordijnen open trekken. Je kunt het dekbed van je kind afpakken. Dat zal uiteindelijk tot resultaat hebben dat je kind uit bed komt. Maar wel met een humeur om op te schieten. En dat van jou erbij. Mijn advies is: ga even bij hem/haar op bed zitten. Vertel dat je snapt dat het bed nog zo lekker warm is. En dat het lastig is om op te staan. Dat is het stukje erkenning, dat je kind weet: mamma/pappa snapt mij. Vaak is dat al genoeg om de overgang te maken.

 

Routine
Elke ochtend komen dezelfde handelingen terug. Het is dan handig om een vaste routine te maken. En als het even kan, doe dat dan samen met de kinderen. Als ze mee mogen denken over het ochtendritueel, zullen ze er veel beter aan meewerken. Bepaal een vaste volgorde (bijvoorbeeld: eerst wassen en aankleden, dan eten, lunch klaarmaken en tandenpoetsen). En verdeel de taken (bijvoorbeeld: wie ruimt de tafel af, wie laat de hond uit, wie haalt de vaatwasser leeg en wie vult ‘m weer).  Werk zo nodig met pictogrammen of een time-timer.

 

Wat ook helpt
Tot slot: gebruik humor en/of helpende gedachten in plaats van dat je jezelf opjaagt. Daarmee creëer je een stuk ontspanning. Je blijft er zelf rustiger onder en je kinderen voelen dat aan. En dat werkt alleen maar in ieders voordeel!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bedrijfsgegevens

 

Balans in je gezin

Annita Lameris-v.d. Wetering

Kadoelen 18

8326 BB Sint Jansklooster

Tel.: 06 – 1512 8340

KvK-nummer: 67306446

 

Facebook


LinkedIn