ZO HELP JE JE KIND MET SPANNING RONDOM SINTERKLAAS - Balans In Je Gezin

ZO HELP JE JE KIND MET SPANNING RONDOM SINTERKLAAS

Sint en Piet zijn weer in ons land. Een feest voor alle kinderen! Het is vaak een drukke periode met afwisselend leuke en gezellige dingen en spannende gebeurtenissen. Voor sommige kinderen is het wel èrg spannend. Zeker als op tv de spanning nog eens opgevoerd wordt, bijvoorbeeld in het Sinterklaasjournaal. Elk jaar dreigt het mis te gaan met de kadootjes. Sommige kinderen hebben er echt buikpijn van. Wat kun je als ouders doen om het voor je kind en ook voor jezelf leuk te houden?

 

Geef je kind overzicht:

  • Koop of maak een kalender waar je kind op kan zetten wanneer de Sint aankomt in ons land, wanneer op school, wanneer de schoen gezet mag worden en wanneer het pakjesavond is.
  • Houd zoveel mogelijk je dagelijkse gezinsritme aan, buiten alle feestelijkheden om.

 

Geef je kind (en jezelf rust):

  • Vraag jezelf af: is het echt nodig dat je kind naar zowel het Sinterklaasfeest op jouw werk gaat en daarnaast naar dat van je partner? Kies bijvoorbeeld voor één van beide en wissel dat elk jaar af.
  • Sommige kinderen vieren ook sinterklaas bij opa en oma. Wat je ook kunt doen: opa en oma dan thuis uitnodigen (voor zover mogelijk), zodat je alles in één keer kunt vieren. Of laat hen de cadeau’s later geven, bij een andere gelegenheid.

 

Houd de spanning binnen de perken:

  • Wanneer kinderen het allemaal wel erg spannend vinden en je merkt dat ze niet meer lekker in hun vel zitten, kun je overwegen om dingen weg te laten. Kies er bijvoorbeeld voor om het Sinterklaasjournaal over te slaan. Laat evt. broers en zussen zelf kijken via een tablet, met oortjes in. Check ook of het op school of op de opvang wordt gekeken en vraag of het daar ook overgeslagen kan worden. Ontkom je er niet aan, kijk dan zelf mee en stel het kind gerust: er is elk jaar een probleem en elk jaar komt het goed. We hebben elk jaar gewoon onze cadeautjes gehad.
  • Houd Sinterklaas leuk en vriendelijk. Dreig dus niet met: als je niet lief bent, krijg je niks van de Sint. Voer ook niet de spanning op door onverwacht bonzen op de deur en gooien van pepernoten. Dat kan leuk zijn, maar maakt alles extra spannend en dat wilde je juist voorkomen.
  • Geef veel aandacht aan de positieve kanten van het Sinterklaasfeest. Het is leuk, gezellig en soms grappig. Houd het ontspannen allemaal.
  • Is je kind echt bang? Praat erover, zodat je erachter komt wat precies de angst is. Benoem wat je ziet: je vindt het spannend. Leg uit dat dat niet erg is en dat je kind jou alles mag vragen. Vertel dat het goed komt.
  • Laat je kind zich verkleden als Sint of Piet. Zing of luister liedjes over Sinterklaas en lees voor uit boekjes. En laat ze tekeningen maken of verhaaltjes schrijven over de Sint. Dat helpt om deze periode te verwerken.

 

Waar je verder nog op kunt letten:

  • In snoep en chocola zit veel suiker. Eten je kinderen er teveel van, dan krijgen ze een snelle bloedsuikerpiek en daarna daalt dit weer heel snel. Dit heeft effect op het humeur van kinderen: ze raken sneller geïrriteerd en vertonen eerder dwars gedrag. Houd het eten van snoep binnen de perken.

 

Tot slot: geniet van deze tijd! Vooral als je kind nog echt in Sinterklaas gelooft, want die tijd gaat echt heel snel voorbij.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bedrijfsgegevens

 

Balans in je gezin

Annita Lameris-v.d. Wetering

Kadoelen 18

8326 BB Sint Jansklooster

Tel.: 06 – 1512 8340

KvK-nummer: 67306446

 

Facebook


LinkedIn