“Steeds die ruzies tussen onze kinderen, ik ben er zat van”, verzuchtte een moeder. Ik vroeg haar wat zij deed als haar kinderen ruzie maakten. “Ik merk dat ik snel geïrriteerd raak en dat ik ook te snel het ene kind gelijk geef en het andere dus niet. Ik wil gewoon dat het zo snel mogelijk stopt en reageer al gauw zelf te boos. Dat voelt niet goed, maar ik weet niet hoe ik het kan veranderen.”
Partij Wat kun je het beste doen als je kinderen ruzie maken? Zelf (te) boos worden, partij kiezen of dingen zeggen als: “Jij bent de oudste, jij moet beter weten.” Het gebeurt allemaal en toch is het niet handig. Want waar er twee ruzie maken, hebben er meestal ook twee aandeel in het ontstaan van de ruzie. Wat is dan wél helpend?
Begeleiden In mijn vorige blog* schreef ik over wat kinderen allemaal leren als ze ruzie maken. Een heel aantal sociale vaardigheden maken ze zich op deze manier eigen. Dat alleen al moet je als ouders niet willen stoppen, je moet het willen begeleiden. Zodat kinderen er ook echt iets van leren. Hoe doe je dat dan? Vier steekwoorden zijn hierbij van belang:
Veiligheid
Afwachten
Begeleiden
Bespreken
Veilig Veiligheid staat natuurlijk voorop. Hoewel het goed is om niet meteen in te grijpen, doe je dat wel als de situatie op wat voor manier dan ook onveilig is. Je haalt ze uit elkaar, stelt spullen veilig en slaat de stap “afwachten” over.
Wacht af Doen de kinderen elkaar geen pijn, maken ze geen dingen stuk, zijn er geen andere ‘onveiligheden’? Laat dan de ruzie meer op z’n beloop en wacht af of ze het zelf kunnen oplossen. Als je meteen als scheidsrechter optreedt, leren je kinderen het niet zelf af te handelen. Het ruzie maken kan bovendien een manier zijn om aandacht te vragen en dat kan zomaar een patroon worden. Geen aandacht eraan geven is dan een goed idee.
Begeleid En als het je kinderen toch niet lukt om het zelf op te lossen, dan pas schiet je te hulp. Neem elk kind apart en luister naar zijn/haar verhaal. Toon begrip, maar kies geen partij. Vraag hen hoe ze denken het probleem op te lossen. En oudere kinderen vertel je dat je ervan uit gaat dat ze het zelf op kunnen lossen. Meestal gebeurt dit dan ook. Geef ze er de tijd en de gelegenheid voor, stuur ze bijvoorbeeld naar de gang en zeg: ga daar ruzie maken, dan heb ik er geen last van. Zo begeleid je ze door hun ruzie heen.
Praat na Als de ruzie over is, praat je erover na en vraag je: hoe hebben jullie het opgelost? Je vraagt dan wat ze ervan hebben geleerd en helpt hen dat te benoemen als ze dat niet kunnen bedenken. Op die manier geef je je kinderen erkenning, voelen ze zich begrepen en is er geen verliezer.
Ideaal Een gezin waar nooit ruzie gemaakt wordt? Volgens mij bestaat dit niet. Het is een ideaalplaatje. En het is maar de vraag of dat wel zo ideaal is. Jouw kinderen zullen van tijd tot tijd ruzie maken. En als je ze hierin steunt en begeleidt, zul je merken dat de ruzies beter gaan verlopen en misschien zelfs wel minder worden.
Heb je wat aan deze tips? Laat het me gerust weten. En als je nu denkt: ik wil hier graag over doorpraten, maak dan een afspraak met mij voor een gratis sessie. We bellen en je krijgt dan 20 minuten van mijn tijd, waarin je al je vragen kunt stellen. En ik geef je minstens twee waardevolle opvoedtips, die je meteen kunt toepassen. Ik zou zeggen: maak er gebruik van!
Het is gratis, maar toch geef je mij ook iets. Uit wat je mij vertelt, haal ik veel informatie over wat ouders bezighoudt. Zo blijf ik op de hoogte van wat er vooral speelt. Een win-win situatie dus: we helpen elkaar. En mocht het nodig zijn, dan kunnen we samen kijken of ik nog meer voor je kan betekenen.
Lijkt dat je wat: elke week lezen over alles wat met opvoeding te maken heeft? Gratis in je mailbox? Meld je dan nu aan, zo hoef je niets te missen:
Geef een reactie