“Elke avond belanden we in een ‘cirkel’ van ongezelligheid” mailde een moeder mij. (Ze had gereageerd op mijn mail waarin ik mijn vaste lezers om input vroeg). “Terwijl ik me van thuis nog goed kan herinneren dat het aan tafel zo gezellig was.” Ze beschreef in haar mail hoe haar kinderen aan tafel elke avond aan het kibbelen zijn.
Herkenbaar?
Misschien herken je iets van onderstaand tafereel :
“Ik mag eerst opscheppen”
“Nee, ik! Jij was gisteren ook al eerst!”
“Mam, hij schopt mij!”
“Nietes, ik deed helemaal niks!”
En dat gaat dan nog een poosje zo door. Ouders proberen het te sussen of worden boos. Daar reageren de kinderen dan weer op. En zo gaat het cirkeltje steeds maar verder.
Patroon
Wat er gebeurt, is dat deze kinderen aan tafel veel aandacht vragen van hun ouders. Ze doen dat niet op een fijne manier, maar juist op een negatieve manier. Er ontstaat een negatief patroon. Dat kan aan een aantal dingen liggen. Bijvoorbeeld aan de haast rondom het eten. Als ouders onrustig en gestrest zijn, nemen kinderen dat over. Daar komt nog bij dat iedereen moe is aan het eind van de dag. En dus sneller geïrriteerd. Het kan ook zijn dat kinderen gedurende de dag te weinig aandacht gekregen hebben. Aan tafel vragen ze er dan alsnog om.
Haast
Ga eens na hoe dat is bij jullie thuis. Spelen tijdsdruk en haast vooral een rol? Kijk dan eens of je daar op in kunt spelen. Bijvoorbeeld:
Aandacht
Zit het ‘m vooral in het gebrek aan aandacht voor de kinderen? Let dan eens hier op:
Ik kan me voorstellen dat je denkt: Allemaal leuk en aardig, maar we moeten eerst uit die cirkel van negatief gedrag zien te komen! Ik geef je hieronder een aantal tips die daarbij kunnen helpen:
1.
Negeer negatief gedrag. Met negeren bedoel ik niet: alles goedvinden. Je corrigeert het zonder woorden of met heel weinig woorden. En blijft er zelf rustig onder. Zo laat je merken: je krijgt van mij geen aandacht als je zo doet.
2.
Beloon positief gedrag. Dat kan door het gewoon te benoemen. Bijvoorbeeld: ‘Hé, ik zie dat jij je bord al leeg hebt, dat is snel!” Of: “Fijn dat je helpt met afruimen.” Praat verder ook positief: vertel bijvoorbeeld wat wèl mag in plaats van niet. Dus: “Houd je voeten maar stil” i.p.v.: “Niet wiebelen met je voeten”.
3.
Als er strijd is over wie wat eerst mag, regel dan een schema. Vandaag de oudste, morgen de tweede enz. Na verloop van tijd is het schema waarschijnlijk niet meer nodig.
4.
Maak je niet druk als je kind slecht eet. Daar wordt het echt niet beter van. Ga er zo ontspannen mogelijk mee om. Je kunt afspraken maken als: zoveel hapjes moet je in ieder geval eten. Of: je schept zelf op en eet dat dan ook op. Bied geen alternatieven aan. Wil je kind een keer niet eten, dan maar niet. (Maar dan ook niet snoepen na het eten). Eet je kind vooral slecht in de avond, bijvoorbeeld omdat hij/zij moe is? Zorg dan dat hij/zij overdag voldoende gezond eten binnenkrijgt.
Lees hierover mijn andere blog: Mijn kind eet zo slecht. https://www.balansinjegezin.nl/mijn-kind-eet-zo-slecht/
5.
Begin op tijd met eten, om te voorkomen dat de kinderen te moe zijn om goed te eten. Is één van de ouders laat thuis, overweeg dan om niet op hem/haar te wachten. Misschien is dat minder fijn, maar soms moet je kiezen tussen twee ‘kwaden’.
6.
Betrek je kinderen bij wat er wordt gegeten. Maak bijvoorbeeld in het weekend een planning voor de volgende week. Daarbij mag iedereen iets opgeven om te eten. Let dan wel op dat je ongezond eten van tevoren uitzondert, anders eten jullie elke dag patat, pannenkoeken of pizza. Dat kan wel af en toe, maar niet meerdere dagen per week, toch?
7.
Let er eens op hoe jullie aan tafel zitten. Dat maakt namelijk echt wat uit. Iedereen heeft zijn of haar eigen plek in het gezin en dat geldt niet alleen voor aan tafel. Het is belangrijk dat iedereen die eigen plek ook inneemt. Dat geeft de juiste dynamiek. Zit bij jullie de jongste misschien aan het hoofd van de tafel? Dat is de zogenaamde ‘koningsplek’ en die is bedoeld voor de oudste in het gezin. Mamma of pappa dus. De rest zit dan op volgorde van leeftijd, met de klok mee. Dit is iets systemisch en het lijkt raar, maar het werkt wel!
Zit er niemand aan het hoofd, dan kunnen pappa en mamma aan de ene kant en de kinderen aan de andere kant van de tafel. Ook nu weer van oudste naar jongste, met de klok mee. Het lijkt misschien gek en misschien denk je dat dit geen verschil maakt. Maar als je vaak gedoe hebt aan tafel, zou ik het zeker uitproberen.
Ik hoop dat je iets hebt aan deze tips en wens je nog heel veel gezellige maaltijden toe met je gezin!
Copyright 2023 Balans In Je Gezin - Alle rechten voorbehouden
Website gerealiseerd door
Lees hier de privacy verklaring.
Ik ben aangesloten bij een klachtenregeling, klik hier voor informatie.
Geef een reactie