ZO WORDT JE HUIS WEER VAN JOU - TIPS OVER SPEELGOED OPRUIMEN - Balans In Je Gezin

ZO WORDT JE HUIS WEER VAN JOU – TIPS OVER SPEELGOED OPRUIMEN

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik moest vaak wel wennen aan de schoolvakanties. Hele dagen de kinderen thuis, overal speelgoed. Ik had soms het gevoel dat ze mijn huis overgenomen hadden. Gelukkig wende dat dan ook wel weer na een tijdje. En het zorgde ook voor iets anders. Bijna elke vakantie gebruikte ik om eens even flink de bezem door de speelgoedkast te halen. En door de slaapkamers van de kinderen. Uiteraard mochten ze zelf meehelpen!

 

En misschien denk je nu, na het lezen van mijn ervaringen: ik zou dat ook wel willen. Even lekker alles opruimen. Maar waar moet ik beginnen? Lees dan snel verder, want ik heb antwoorden voor je op een paar belangrijke vragen over opruimen met en voor kinderen. En niet zomaar antwoorden, nee, ze komen van een opruimcoach.

 

Ik zal haar aan je voorstellen: Kimke de Vos-Hommes, Opruimcoach en Kon Mari consultant. Zij weet echt alles over opruimen, óók over speelgoed netjes opbergen. Aan het slot van dit stuk heeft zij een heel interessante aanbieding voor je!

 

Van mij krijg je ook iets: een super handige opruim checklist. Met behulp van deze checklist heb jij in een mum van tijd een opgeruimd huis, zonder rondslingerend speelgoed! Je leest onderaan dit stuk hoe je de checklist kunt downloaden.


Lees hieronder snel verder mijn vragen en de antwoorden van Kimke! Er zitten echt heel waardevolle en verrassende tips bij!

 


Stel: overal in huis ligt speelgoed. Ik heb het maandenlang niet bij kunnen houden en het is nu een chaos geworden. Ik ben het overzicht kwijt. Waar moet ik beginnen?



Kimke:
Doe het in stappen. Dat maakt dat je het beter kunt overzien.

 

Stap 1 – Zorg dat je je einddoel voor ogen hebt
Het klinkt misschien gek, maar begin nog niet meteen op te ruimen. Dus ga niet zomaar ‘rauzen’, neem even de tijd. Bedenk: wat wil ik – hoe zie ik het voor me. Wil ik één hoek voor het speelgoed? Of één kast? Wil ik meer ruimte voor mezelf? Als je dit einddoel voor ogen houdt, blijf je gemotiveerd en kun je jezelf oppeppen, ook als het even niet leuk is. Bovendien kun je zo beter de stappen nemen om bij je doel te komen.

 

Stap 2 – Zoek eerst alles uit
Als je grondig wilt opruimen, ga dan eerst uitzoeken wat je wilt houden en geef daarna pas alles een plekje. Anders blijf je inrichten en verplaatsen. Als je alles hebt uitgezocht, kun je gaan indelen en zet je alles wat bij elkaar hoort, bij elkaar.

 

Hoe leer ik een kind op te ruimen?

 

Kimke:

Bedenk dit: kinderen doen niet wat we zeggen, maar ze doen wat wij doen. Als je kind ziet dat jij steeds dingen teruglegt op de plek waar je ze hebt gepakt, leg je al een basis. Je kunt er al vroeg mee beginnen, vanaf de leeftijd van een jaar of twee. Bijvoorbeeld: na het lezen een boekje terugzetten. Bij jonge kinderen doe je het voor en doe je het samen.

 

Als een kind allemaal speelgoed op de grond heeft gegooid, zeg dan niet: ruim alles op! Maar breek het in stukjes en benoem elke sub taak, zodat je kind het kan overzien. Waar moeten de dino’s? Waar de auto’s? Zorg dan ook dat al die dingen een vaste plek hebben.

 

Beperk hoe vaak je van jezelf en je kind vraagt dat er opgeruimd wordt. Kies er een vast moment voor. Bijvoorbeeld na het eten, voor het naar bed gaan samen opruimen. Een vast moment is handig, dan zit het in de routine en verwachten je kinderen het. Bovendien worden ze niet knettergek van jouw gemopper elke dag.

 

Houd het leuk. Maak er een spelletje van. Wie kan het snelste… Waar is dat autootje nou? Onder de bank! Kun jij erbij? Maak gekke opruimliedjes, die hoeven nergens over te gaan, grappige deuntjes met zelfverzonnen woorden.

 

Wat is dé nummer 1 opruimtip?

 

Kimke:

Dat hangt van de invalshoek af. Dus ik heb niet één maar drie belangrijke opruimtips!

 

Tip 1 – Houd waar je blij van wordt en focus op wat je wilt houden
Dit is belangrijk wanneer je echt alles van boven tot onder wilt opruimen. Je focust dus bewust niet op wat er weg gaat. Dit is een positieve manier, die je ook helpt miskopen te voorkomen.

 

Tip 2 – Je kunt te veel spullen niet organiseren
Deze uitspraak is een hele belangrijke. Als er te veel is en je geen dingen uitzoekt om weg te doen, blijf je bezig.

 

Tip 3 – Houd je einddoel voor ogen
(Deze noemde ik al eerder). Wat zou ik willen, hoe zie ik het voor me? Dat motiveert en helpt je beslissingen te maken.

 

Hoe houd ik de hoeveelheid speelgoed een beetje beheersbaar?

 

Kimke:

Ga met je kind alle speelgoed bijlangs
Als je kind jou dat al heeft zien doen in huis, denkt hij/zij: dat kan ik ook wel. Vraag wat hij/zij nog wil houden en wat weg mag – waar een ander kind blij van mag worden. Als een kind alles wil houden, respecteer haar/hem er dan in. Anders ga je over de grenzen van je kind heen. Op een gegeven moment kom je er vanzelf wel achter waar je kind echt niet meer mee speelt. Dan kun je het er opnieuw over hebben.

 

Zorg dat je grip hebt op wat er binnen komt 
Het gaat in veel gevallen mis bij wat kinderen krijgen van opa/oma/buurvrouw/oom/tante enz. Durf nee te zeggen als mensen je iets aanbieden (bijv. buurvrouw ruimt de zolder op). Is je kind gauw jarig, werk dan met een verlanglijstje. Kijk of er een groter cadeau op kan, geef dan ook aan dat je het graag wil hebben en vraag of mensen iets samen kunnen geven. Wees niet bang om erbij te zeggen: liever geen dingen die niet op het lijstje staan.

 

Vraag een ervaring voor je kind als cadeau 
Een dagje naar de dierentuin/strand/zwembad met opa en oma, tante of iemand anders. Vertel er dan wel bij dat ze van tevoren even met jou moeten overleggen over wie, wat, waar, wanneer en hoe.

 

Wat als ik een klein huis heb?

 

Kimke:

Dan is het extra belangrijk dat alles een vaste plek heeft. Want dan hoef je niet na te denken tijdens het opruimen. Dan gaat het veel makkelijker.

 

Maak gebruik van de hoogte die je hebt
Koop extra hoge kasten, hang een extra plank op. Dat maakt het visueel ruimtelijker.

 

Houd de vloer zoveel mogelijk vrij
Dat oogt ook ruimtelijker. Nieuwe meubels uitzoeken? Kies voor meubels op pootjes. Geen speelgoedkist, maar een (hoge) kast.

 

Wees kritisch op wat je houden wilt
Vraag jezelf af: wil ik dit ding houden of wil ik de ruimte die het oplevert?

 

Wat als ik juist veel ruimte heb?

 

Kimke:

Prop de ruimte niet vol
Denk niet: er kan nog wel wat bij. Voor je het weet, is het te vol. Wees niet bang voor de ruimte, dat het leeg voelt. Geniet van de ruimte die er is, laat die er zijn.

 

Om het sfeervol te maken, kun je zoveel mogelijk decoreren met dingen die voor jou van persoonlijke betekenis zijn. Hang wat moois aan de muur, bijv. een persoonlijke foto. Of een wissellijst voor de kunstwerken van je kind. Een deel van de muur bedekken met ansichtkaarten is ook een idee. Stel je boeken ten toon (bij voorkeur in een kast achter glas, dan houd je het makkelijk stofvrij).

 

Wat is een handig opbergsysteem?

 

Kimke:

Er is niet één handig opbergsysteem. Omdat huizen vaak heel verschillend zijn.

 

De slimste tips:

 

Tip 1
Maak eerst gebruik van de vaste bergruimte die je hebt.

 

Tip 2
Bewaar zoveel mogelijk dingen van één soort bij elkaar. Dan gaat het namelijk niet groeien op meerdere plekken.

 

Tip 3
Bewaar dingen zoveel mogelijk rechtop
.
Potloden kun je bijv. in platte dozen bewaren, maar rechtop in een glazen potje nemen ze veel minder ruimte in. Denk ook aan een laptop of tablet rechtop tussen de boeken op de plank. Dan heb je veel minder ruimteverlies.

 

Leuke aanbieding!
Tot zover de vragen aan Kimke en haar antwoorden. Dan nu de aanbieding die ik je mag doen namens Kimke: wie via mij met Kimke aan de slag wil , krijgt een korting van 10 % op het basispakket of van 50% op de eerste sessie van het complete pakket.
Hoe werkt het? Heel simpel: bij het kennismakingsgesprek noem je dat je bij Kimke terecht bent gekomen via Balans in je Gezin. Dan krijg jij de korting! Ik zou zeggen: maak er gebruik van!

 

 

En van mij krijg je, zoals beloofd, de super handige opruim checklist. Die is handig als je erg veel speelgoed moet opruimen, alles door elkaar ligt en je niet goed weet waar je moet beginnen. Downloaden, printen, afvinken, klaar! Klik hieronder op de link:

 

https://www.balansinjegezin.nl/wp-content/uploads/2021/08/Balans-in-je-Gezin-Opruim-Checklist.docx.pdf

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bedrijfsgegevens

 

Balans in je gezin

Annita Lameris-v.d. Wetering

Kadoelen 18

8326 BB Sint Jansklooster

Tel.: 06 – 1512 8340

KvK-nummer: 67306446

 

Facebook


LinkedIn